Jak si vybrat vaši první zbraň

Výběr zbraně po úspěšném zvládnutí zkoušky odborné způsobilosti

Jakou zbraň si koupím, až ten zbroják udělám? Jak jednoduchá otázka, ale těch možností je mnoho. Výběr nové zbraně je vždy o emocích a je na vás, jak se poperete sami se sebou. Bude to vaše první vlastní zbraň. Něco jako moje první auto. Při nákupu vaší první zbraně na vás čeká několik pastí. Pojďme si je projít.

Zkusme si například popsat výběr pistole.

  • Vzhled – nákup ovlivňují emoce. Šerednou věc si koupí asi jen málokdo. Tady dávejte velký pozor. Výrobci jsou si toho moc dobře vědomi a marketing svých zbraní mají velmi dobře zvládnutý. Profesionální fotografové dělají úplná kouzla. Špičkoví střelci z celého světa hovoří o té dané zbrani v superlativech. Na YouTube kanále můžete vidět videa od Lucas a Isaac Botkin ze společnosti T REX Arms, legendu ve střelectví Jerry Miculek, skvělého instruktora a střelce Jeco Biccelli známého jako Instruktor ZERO, zakladatelé firmy Magpul Chris Costa a Travis Haley a další. Těch videí je opravdu hodně a uvidíte v nich spousty krásných zbraní a vybavení. Tito střelci a instruktoři dostávají nejen zbraně, ale i peníze od renomovaných zbrojovek. V tom je ten marketing od zbrojovek zrádný. Že špičkoví střelci mají tohle, tak já to musím mít taky. Nenechte se obalamutit a v klidu dýchejte. Není všechno zlato, co se třpytí. Poslední dobou fungují výrobci v heslu „Hodně do marketingu, málo do zboží“.


  • Doporučení – Každý z nás se určitě zeptal zkušeného kolegy na názor. Čím více se budete ptát, tím více rozdílných a protichůdných názorů uslyšíte. Výsledkem bude většinou zmatek. Fóra na Fejsbuku ve skupinách, která se týkají zbraní, jsou plná takových dotazů. Většinou se dotazující člověk dozví úplně něco jiného, než měl v plánu.


  • Vaše možnosti (Peníze za střelivo) – Když chcete mít opici, musíte mít na banány. Stará pravda, která se neustále opakuje. Střílet ráži .45 ACP nebo .44 Magnum je super, ale vaše peněženka zapláče. Ráže 9 mm Luger klasická devítka je rozumný poměr cena / výkon. Cena tohoto střeliva se v ČR pohybuje v rozsahu 4 až 5 Kč za jeden náboj. Od března 2021 nás bohužel čeká další zvýšení cen střeliva. Pokud nemáte problém s egem, zkuste pro začátek trénovat s ráží .22 LR. Cena jednoho náboje je cca 1,5 Kč.


  • Vaše možnosti (Peníze za samotnou zbraň) – ceny zbraní jsou každým rokem vyšší. Nemá cenu čekat na „až“. Jestli máte peníze, nečekejte a nakupte. V cenové relaci 16 až 25 tis. Kč se dá vybrat. Vždy si kupte novou zbraň. Máte záruku a určitou jistotu kvůli případným reklamacím a závadám. Zbraň je jenom výrobek a také se může stát, že se nepovede. Pozor na katalogy zahraničních výrobců. Uvědomte si, že jsme v ČR. Jsme malý trh, a ne každou kravinu, co chcete, vám někdo doveze. Obchod se zbraněmi je byznys, ne charita.


  • Vaše fyzické dispozice – co nám příroda nadělila, to máme. Ruce a prsty už vám prostě nevyrostou. Já mám malou ruku. Takže některé pistole jsou pro mě pasé. Vždy musíte dosáhnout na spoušť. Dokonce i na nenataženou. Dosáhne váš palec na záchyt zásobníku? Musíte kvůli tomu úplně zrušit úchop zbraně? Jak vám sedí bobří ocas? Vejde se vám, pravákům, pravá ruka pod lučík? Co levá ruka, dokážete ji přiložit ke zbrani a vejde se k pravé ruce? Když je spoušť natažená a pravý ukazovák je ve správné pozici na spoušti, dotýká se ukazovák těla pistole? Pokud ano, tak nebrat. Ukazovák se nesmí dotýkat těla pistole.


  • Servis a doplňky – ptejte se na dostupnost náhradních dílů a servisu (i pozáručním). Odpověď typu: „Na tom se nemá co pokazit!“ není správná. Je výrobce zbraně v Evropě, ve Státech, nebo ze zapadlé vesnice na konci světa třetí barák vlevo? Kdo ty náhradní díly přiveze? A jak to bude dlouho trvat? Dnes jsou běžné dodací lhůty objednávek zbraní 9 až 12 měsíců ze Států. Dokonce i firma Glock už má dodací lhůty 2 až 3 měsíce. Co třeba cena zásobníků? Kolik stojí další zásobníky? Standardně se ke zbrani dodávají dva zásobníky. Doporučuji přikoupit minimálně další 4 kusy pro trénink a do rezervy. Doplňky jsou další pastí na vaše prachy. Heslem: „Není důležité, co dělám, ale jak u toho vypadám!“ se bohužel řídí hodně lidí. Laděné spouště, stavitelná mířidla, úpravy těla na přání laserem, probroušené závěry, hlavně se závitem na tlumič, montáže na kolimátory apod. Vykašlete se na to! Kupte si hlavně kydexové pouzdro na zbraň a zásobníky. Dále si kupte školní náboje pro suchý trénink.


  • Samotné vyzkoušení – Jak to sedí při střelbě? Málokterý prodejce vám při prohlížení zbraně nabídne její vyzkoušení na střelnici. Pokud máte možnost si přímo na střelnici zbraně vyzkoušet, omakat, vzít do ruky, rozebrat a složit, vystřelit si z nich, udělejte to! Sice zaplatíte za půjčení zbraně, ale hlavně zjistíte, jestli je to ono. U nás tu možnost máte, výběr zbraní máme široký.


  • Takže si uděláme shrnutí. Kupte si novou zbraň. Musí sedět podle bodu 5. Zvolte správnou ráži s ohledem na vaše peníze. Na jeden kvalitní trénink potřebujete asi 100 nábojů 9 mm Luger (cena je tedy asi 500 Kč). Dokupte zásobníky navíc, dobré kydexové pouzdro na zbraň a na zásobníky. Nakupte střelivo do zásoby. Připravte si další peníze na instruktora a kurzy.

Teď jste si konečně koupili první vlastní kvér. Je to vaše zbraň. Gratuluji vám a vítejte na nekonečné cestě tréninku. Vyrazte na střelnici. Střílejte a vnímejte svoji střelbu. Poslouchejte a učte se. Získáte svoje poznatky a vědomosti. Budou se vám hodit pro výběr vaší další zbraně. Ano, je to tak, první zbraní to vše teprve začíná. Budou totiž další zbraně.

Uvidíme se na střelnici. Jsme tam pro vás, pomůžeme vám.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.