Vaše první tréninky po získání zbrojního průkazu

Včera jste ještě mrkli na pár super videí na YouTube. Ti kluci z Ameriky tam říkali, že je to jednoduchý. Stačí namířit, zmáčknout spoušť a je to tam. Tak proč mi to sakra nejde! V čem je problém?

Pojďme si rozebrat šest bodů, se kterými se budete muset vypořádat.

1. Zvyknutí si

Jsme jen lidé. Až si zažijete desítky tisíc vlastních výstřelů a další desítky tisíc výstřelů, které proběhly vedle vás, tak vás to nebude obtěžovat. Uvědomte si, že výstřel ze střelné zbraně způsobuje značný hluk. Jedná se o hluk samotného hoření prachu v nábojnici a sonického třesku. U některých zbraní opouští střela hlaveň rychlostí přes 1000 metrů za sekundu. Musíte si na to zvyknout.

2. Zvolit správný postup tréninku

Vždy začínáte mířenou střelbou. Keanu Reeves a Halle Berry ve filmu John Wick střílí za pohybu a vypadá to, že vůbec nemíří. Nenechte se zmást. Mířenka je základ! Papírový terč si dáte na vzdálenost 1,5 m. Použijeme terč od skvělého instruktora Travis Haley z firmy Haley Strategic. Jedná se o pět koleček v pěti řadách pod sebou. O co tady jde? Musíte přesně vidět, zda zasahujete kolečka. Každá řada má svoje zaměření. Na kurzu si vše vysvětlíme. Ano vzdálenost je opravdu jenom 1,5 m. Ego nechte doma.

3. Pevný úchop zbraně

Doma jste sušili a trénovali úchop zbraně. Sušení doma je základ. Jestli nebudete sušit, nepůjdete vpřed! Pokud jste praváci, pravá ruka drží zbraň. Jde vpřed na maximum. Jakmile pravá ruka dojde do přední polohy, začne pracovat levá ruka a zatlačí proti pravé ruce. Tím se zpevní úchop. Levý triceps a biceps musíte cítit.

4. Správné spouštění a kontrola mířidel

Tento bod tréninku s vámi bude po celý váš střelecký život. Dlouhou dobu jsme řešili, jak zjistit, co se přesně děje na spoušti našich zákazníků, až nám chlapci v USA vymysleli špičkovou tréninkovou pomůcku Mantis. Na zbraň namontujeme senzor a ten nám díky aplikaci řekne vše. Nic neukecáte. Pro zjednodušení vám i mně jako instruktorovi řekne, jak se vám daří na spoušti. Výstřel totiž značně maskuje činnost vašeho ukazováčku. Nemáme v očích vysokorychlostní kamery a tento senzor nám, a hlavně vám, pomáhá najít chyby.

Co se týká kontroly mířidel. Jak mluvím na naše zákazníky. Tykáme si. Přejdi první fázi spouště. Namáčkni si spoušť na odpor. Cítíš odpor? Přepnutí v mozku. Nyní se soustředíš na mířidla. Hlavně na pozici mušky. Kontrola mířidel. Kontrola mířidel. Vytvářej tlak, vytvářej tlak. Ten tlak je myšlen tlak ukazováčku na spoušti. Najednou vyjde výstřel. Vše doladíme na kurzu.

5. Výstřel není konečná

Po výstřelu zůstáváte v pevném úchopu zbraně a postoji. Hodně nám to pomůže při pokročilém tréninku později. Spousta lidí rezignuje na úchop zbraně poté, co vystřelili. Snažte se vnímat mušku po výstřelu. Dorovnejte zbraň do záměrné.

6. Čas a spěch

Nikam nespěchejte. Řím také nepostavili za týden. Začátek vašeho střeleckého života se zdá nudný a vleče se. Mějte sami se sebou trpělivost. Pokud budete na tréninku se mnou, tak vám připravím na zkoušku cvičení, do kterého přidám čas a tím i trochu stresu. Budete překvapeni, jak to na vás bude působit. Nejsme na nepřátelském území a vy máte dostatek času. Pamatujte, že každé namíření neznamená výstřel. Pokud cítíte, že to není ono, tak výstřel zrušte a zkuste to znovu.


Doufám, že vám tyto postřehy pomůžou ve vašem tréninku. Tréninkových terčů máme na střelnici dost. Systém Mantis je neskutečný pomocník. Uvidíte, jak vás infografika tohoto střeleckého systému bude motivovat. Zjistíte spousty věcí, které jste vůbec netušili. Po celou dobu budeme vedle vás. Berte střelecký trénink jako relax.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.