Poznatky o pistolových karabinách

Ve střelecké škole používáme pistolové karabiny. Jelikož se účastníme závodů v rámci Asociace sportovní dynamické střelby (ASDS), rozhodli jsme se vyzkoušet poměrně mladou kategorii PCC, což je zkratka pro Pistol Caliber Carbine. Pistolová karabina je dlouhá zbraň, na první pohled si ji můžete splést s puškou. Jak název napovídá, karabina je krátká puška a ráže 9 mm, což je běžné střelivo do pistole.

PCC jsou často označovány jako AR 9. Konstrukčně totiž vycházejí z platformy AR 15. Rozdíl je v tom, že AR 9 nemá uzamčený závěr rotačním závorníkem a zásobníková šachta je užší. Délky hlavní, které se nejčastěji používají, jsou v rozsahu 8 až 16 palců.

Proč zažívají pistolové karabiny v posledních dvou letech poměrně velký rozmach?

Cena

Základní modely byly cenově dostupné. Bohužel na začátku roku 2021 došlo ke zdražení a většina modelů karabin již překročila hranici 30.000 Kč. Zde je vidět, že čekat s nákupem zbraní se nevyplatí. I tak si dovolím tvrdit, že je to ještě přijatelná cena. Na trhu jsou i mnohem dražší modely. Cena stoupá až k magické hranici 100.000 Kč. V takovém případě se opravdu jedná o sportovní speciály.

Kategorie do 50.000 Kč

  • CZUB CZ SCORPION EVO 3 S1 – vlastní typ zásobníku
  • CZ SCORPION EVO 3 S1 CARBINE – vlastní typ zásobníku
  • CZ SCORPION EVO 3 S1 CARBINE COMP – vlastní typ zásobníku
  • Just Right Carbine, Model: JRC9 – zásobník Glock
  • Windham Weaponry R16FTM – zásobník Glock, možno i UZI (spodní část .223 rem a vložka pro zásobník UZI)
  • New Frontier Armory AR-9-PC9 – zásobník Glock
  • Armi Dallera Custom (ADC) AR-9 Competition – zásobník Glock
  • Czech Weapons CSV9-M2-KIT – zásobník Glock
  • Grand Power STRIBOG RSR9 A3 Gen2 16" AL – vlastní typ zásobníku
  • Vosátka V-AR9 – zásobník UZI
  • Proarms armory – PAR 9 Mk 3 – zásobník AR 15 (klasický .223 rem s vnitřní vložkou na 9 mm Luger)
  • Luvo LA-15 Standard 9mm Luger – zásobník UZI
  • Ruger PC Carbine – zásobník Glock
  • CMMG, Model: MkGs, Ráže: 9mm Luger – zásobník Glock


Kategorie nad 50.000 Kč

  • Battle Arms Development a Adyton Shooting Sport – BAD ASS – zásobník Glock
  • JP Enterprise model GMR-15 (stavba 137) - 9 mm – zásobník Glock
  • Sig Sauer MPX PCC – nyní již téměř nesehnatelné – vlastní typ zásobníku
  • Wilson Combat, Model: TR-AR9G – zásobník Glock
  • B&T APC9 PRO G – zásobník Glock


Jak je vidět v kategorii do 50.000 Kč je na chudém českém trhu z čeho vybírat. Dovozci v České republice to nemají jednoduché. Ve světě je nabídka PCC mnohem širší, ale poslední dobou není jednoduché zbraně do ČR přivézt. Naši dovozci musí mít dohodnutou spolupráci se zahraničním výrobcem (prodejcem), mít nákupní povolení pro zahraniční obchod, zaplatit zahraniční licence pro nákup, zaplatit zkušebnu a příjem zbraní, clo a daň.


Střelivo

Dalším důvodem je cenově dostupné střelivo ráže 9 mm Luger. Dostupnost tohoto střeliva je na trhu v ČR veliká a je z čeho vybírat. Hodně střelců si i náboje přebíjí, a tak se dá cena srazit ještě dolů. Cena nepřebíjeného náboje ráže 9 mm je cca 4,90 Kč za kus. Cena nepřebíjeného náboje ráže .223 remington je 9 Kč. V jednom tréninku vystřílíte 150 ran, to není problém, protože u PCC je spotřeba neskutečná a velmi zábavná. Když tedy porovnám spotřebu střeliva u karabiny a pušky, úspora na jednom běžném tréninku je 615 Kč. Pokud chodíte trénovat alespoň jednou týdně a v průměru se dostanete na střelnici 40krát za rok, tak je úspora 24.600 Kč jen na střelivu.

Střelnice

Se střelnicemi v ČR to není tak jednoduché. Pokud se jedná o venkovní střelnici, tak se řeší hluk. U pušek typu AR 15 je poměrně značný hluk a pokud střelci použijí krátké hlavně a účinné kompenzátory, tak je hluk až nesnesitelný. U PCC AR 9 se dá s hlukem poměrně dobře pracovat. Hluk není tak velký, trénink je tedy pohodlnější. Od 1. února 2021 je v ČR možné již pořizovat tlumiče hluku i pro běžné držitele zbrojních průkazů.

Vybavení

V rozpisu zbraní podle cenové hladiny je poznámka ohledně typu zásobníku. Hodně střelců v ČR si pořídilo pistoli Glock v ráži 9 mm Luger, a tak k jejich rozhodnutí jakou PCC koupit určitě přispělo i to, že tyto zásobníky mají nakoupené. V těchto PCC se dají používat zásobníky Glock s kapacitou 17 až 33 ran.

Ovládání a trénink

Trénovat plnohodnotnou AR 15 není žádná sranda. Potřebujete střelnici s dálkou min. 30 až 100 m. Pokud střílíte na kovové terče, tak potřebujete Hardox a vzdálenost min. 50 m. Papír totiž po určité době tréninku nikoho nebaví. Ovládací prvky (záchyt zásobníku a závěru) na PCC AR9 jsou identické jako na AR 15. Zvládání zpětného rázu u PCC AR9 je hračka. Pokud máte v rodině děti starší 10 let a ženy, můžou s vámi na trénink. Děti neutrpí nadbytečným hlukem jako u AR 15 a ženy bude bavit, jak rychle budou po instruktáži schopné trefovat terče.

Ve střelecké škole máme víc druhů karabin, můžete si je přijet vyzkoušet. Univerzální radu, jakou karabinu si máte koupit, pro vás nemáme. S výběrem zbraně vám rádi pomůžeme, je lepší si zbraně nejprve vyzkoušet a poté se rozhodnout, kterou si pořídíte.

Takže pokud jsme vás navnadili a zajímá vás praktické vyzkoušení, můžete mrknout na zážitkovou střelbu a objednat si zážitek. S PCC AR 9 může střílet celá rodina.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.