První závod s Alienem

Dnes vám přinášíme popis prvního závodu IPSC s pistolí Alien od našeho zkušeného střelce Honzy.

Honza se střelbě věnuje aktivně již 20 let.

S pistolí Alien jsem se poprvé setkal v loňském roce na mistrovství ČR v praktické střelbě. Moc informací o ní nebylo. Cestou na tréninkovou stage jsem se dozvěděl, že jde údajně o něco úplně jiného a že to je považováno za revoluční zbraň, která změní pravidla hry.

Když jsem pak vzal pistoli Alien do ruky a vystřílel pár zásobníků, napadla mě jediná věc: „Takhle to má sakra být!“ Pistole, které se v závodech IPSC používají, vznikly původně k jinému účelu a až dodatečně byly upraveny pro použití v těchto závodech. A nyní byl konečně vyroben sportovní speciál navržený přesně dle filosofie dynamické střelby!

Sešel se rok s rokem a zavolal mi Václav, abych se za ním zastavil, že prý má překvapení. Dojel jsem na kávu a místo mlíčka a dortíčku jsem k ní dostal tašku s nápisem Alien!! Že prý co já na to a jestli s ním nechci odjet závod, který se koná za tři dny! Cože? Za tři dny? To je super! Taková nabídka se neodmítá! Slovo dalo slovo a vyrazili jsme na závod IPSC do Oblekovic u Znojma.

Tato skvělá pistole se dá použít pro závodění hned v několika divizích. Celé to bylo dost narychlo a když už to byl takový mazec, řekl jsem si „ať to stojí za to“ a vybral jsem si nejvyšší divizi Open.

Osadil jsem zbraň lištou s kolimátorem a doufal, že si neudělám ostudu, protože to byla moje první ostrá zkušenost s touto zbraní i s touto divizí. Alien byl navíc postaven ideálně pro divize Standard a Production, v divizi Open má handicap nižší kapacity zásobníku a horší bodování kvůli výkonu náboje.

Ostudu jsem si rozhodně neudělal a závod si užil nad očekávání. Pistole šlapala výborně! Můj výkon v závodě ovlivnily jen chybějící zkušenosti s touto zbraní.

Díky ergonomii podobné Glocku, na který jsem zvyklý, jsem si až po dokončení střelecké situace uvědomil, že jsem vlastně tasil a přebíjel tak jak jsem chtěl a během střelby jsem na to nemusel vůbec myslet. Úchop i přebíjení bylo naprosto intuitivní.

Horší byla střelba, celkem jsem se pral se zpětným rázem a kontrolou záměrného bodu kolimátoru. Krátký, hladký ale větší odpor spouště mi taky dával celkem zabrat. Musel jsem se proto dost soustředit na každý výstřel, a to vše mě brzdilo.

Nemohl, respektive nedokázal jsem naplno využít potenciál, který Alien poskytuje. Tato pistole je prostě natolik jiná, že je potřeba si na ni trochu zvyknout. Celkový dojem je však výborný!! Těším se na další možnosti vyzkoušet pistoli i v dalších divizích a jsem zvědavý, kam se bude střelba posouvat s přibývajícími tréninky.

Pro vás, kdo máte chuť si střelbu z tohoto skvělého sportovního speciálu vyzkoušet, jsme připravili zážitek Alien!

Tak hurá do e-shopu a vyberte si váš nevšední zážitek. Těšíme se na vás!

Váš Shorty Tactical team.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.