Jak získat zbrojní průkaz

Nabývat a držet zbraně a střelivo je možné pouze podle jednotlivých skupin zbrojního průkazu. Mezi lidmi se říká zbrojní pas, nebo střelecký průkaz. Správný název je zbrojní průkaz.

Doba platnosti zbrojního průkazu je 10 let. Zbrojní průkaz se rozlišuje podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do těchto skupin:

A – ke sběratelským účelům

B – ke sportovním účelům

C – k loveckým účelům

D – k výkonu zaměstnání nebo povolání

E – k ochraně života, zdraví nebo majetku

F – k provádění pyrotechnického průzkumu

Každá skupina oprávnění pro držení zbraní stojí 700 Kč.

Pro získání zbrojního průkazu je nutné úspěšně složit zkoušku odborné způsobilosti pro získání zbrojního průkazu. Ta se skládá ze tří částí:

  • Písemný test
  • Manipulace se zbraní, rozebírání, skládání a popis jednotlivých částí zbraní
  • Samotná střelba včetně manipulace se zbraní, odstraňování závad

Jako první je potřeba podat přihlášku na Policii ČR v místě vašeho trvalého bydliště. Budete k tomu potřebovat kolek v hodnotě 100 Kč.

Zároveň zde podepíšete formulář Souhlas se zpracováním vašich osobních údajů. V tomto formuláři poskytnete Policii ČR váš telefon a email. Doporučuji tento formulář podepsat, komunikace je po telefonu či mailu mnohem rychlejší, než čekat na dopis.

Lékařská prohlídka o zdravotní způsobilosti stojí 500 Kč. Potvrzení o zdravotní způsobilosti se dává současně s přihláškou. Nesmí být starší než 3 měsíce. Psychotesty se moc nedělají, pouze pokud by na tom váš obvodní lékař trval.

Sami se doma naučíte testy ze zákona o zbraních, je to 500 testových otázek.

Příprava na zbrojní průkaz není povinná, ale doporučujeme ji absolvovat. Podle potřeby je možné si přípravku rozdělit, přidat, zopakovat. Instruktor vás připraví na praktickou zkoušku. Komisař vám bude klást otázky a díky přípravnému kurzu na ně budete znát odpovědi.

Vlastní vykonání zkoušky na střelnici probíhá tak, že si jako první napíšete test. Na místě jej komisař vyhodnotí. Pokud jste úspěšní, komisař vás pustí k praktické části zkoušky.

Odměna komisaři je stanovena na 600 Kč, pronájem střelnice se platí u pana správce, pohybuje se v rozmezí 1200 až 2000 Kč.

Není to raketová věda, ale je důležité se na zkoušku odborné způsobilosti pečlivě připravit. Vyhnete se tak neúspěchu a případnému opakování zkoušky.

Tak hurá do e-shopu a připravte se na zkoušku odborné způsobilosti! Těšíme se na vás!

Váš Shorty Tactical team.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.