Novela zákona o zbraních leden 2021

Vstupuje v účinnost novela zákona o zbraních. Spousta lidí se ptá "jak to bude?"


Co se od 30.1.2021 změní - a co tedy dělat (či nedělat):

Moje stávající zbraně a můj stávající zbrojní průkaz?

Nic se pro mne nemění, nic nemusím. Zbrojní průkaz mi také platí stále 10 let, zdravotní posudek po 5 letech nadále předkládají jen držitelé skupiny D.

Chci svoji stávající zbraň prodat

Měl bych si ujasnit, jestli moje zbraň nebude nově považovaná za kategorii A-I. Pokud budu prodávat samonabíjecí zbraň s nadlimitním zásobníkem (nad 10 nábojů u dlouhé nebo nad 20 nábojů u krátké), pak se o kategorii A-I jednat bude a měl bych prodávat na předloženou výjimku kategorie A-I (nebo povolení kategorie B + výjimku na nadlimitní zásobníky). Pokud jde o předělávku z automatické zbraně, tak nejspíše nezjistím, jestli jde o kategorii A-I (to se zjistí až z historie zbraně v Centrálním registru), ale zákon s tím v přechodných ustanoveních počítá a můžu ji prodat i jako kategorii B (tj. na předložené povolení). Kupující si to následně vyřeší s Policií (příslušné OSZBM) při registraci.

Chci si koupit samonabíjecí zbraň, předělanou z "automatu"

Nejspíš půjde o zbraň kategorie A-I a měl bych si tedy vyřídit výjimku na zbraň kategorie A-I.

Chci si koupit nadlimitní zásobníky (ať už se zbraní nebo samostatně)

Tohle je první věc, kterou bychom měli všichni držitelé zbrojních průkazů udělat. Požádat si o výjimku na nadlimitní zásobníky. Následně už nebudeme muset řešit kam, který zásobník lze vložit.

Jak to bude s těmi „nadlimitními“ zásobníky, které už dávno vlastním a nakoupil jsem je v minulosti? 

Ty samozřejmě můžete bez problému vlastnit i nadále . Při převodu na dalšího držitele by si jen měl ale člověk ověřit, že má buď zbraň kategorie A-I nebo má obecnou výjimku na nadlimitní zásobníky. 

Mohu nakupovat nadále „nadlimitní“ (pro pistoli nad 20, pro dlouhé zbraně nad 10 ran) zásobníky?

Ano, novelizovaný zákon poskytuje hned několik možností. ALE! Zdaleka nejjednodušší bude vyřídit si hned na začátku výjimku na nadlimitní zásobníky (k tomu bude sloužit podobný formulář jako pro výjimku na zbraň kategorie A-I). Na základě této výjimky můžete nabývat v budoucnu zásobníky bez dalších omezení nebo administrativy. A hlavně nebude muset člověk řešit, jestli náhodou nedává příliš velký zásobník do zbraně registrované třeba jen jako kategorie B. Proto lze velmi doporučit nezabývat se příliš jinými (podstatně složitějšími) možnostmi a vyřídit si hned tuto výjimku na nadlimitní zásobníky.

Chci nákupní povolení na kategorii B nebo výjimku na kategorii A-I

Nově je možné na formuláři žádosti uvádět jen kategorii zbraně bez dalších podrobností o zbrani (tedy ani „druh zbraně“). Jinými slovy, na stejné nákupní povolení (nebo výjimku A-I) si mohu následně pořídit jakoukoli zbraň dané kategorie – už by nemělo docházet k tomu, že mám nákupní povolení na „puška samonabíjecí“, ale zbraň je v Centrálním registru vedena jako „kulovnice samonabíjecí“ a mám tedy smůlu. Také nebude nutné si vyřizovat „celou sadu“ nákupních povolení na všechny druhy zbraní, aby si člověk mohl následně vybírat nebo mu nějaká zbraň „neutekla“.

Pokud se navíc bude žádat o nákupní povolení nebo o výjimku kategorie A-I žádat přes datovou schránku nebo s elektronickým podpisem, tak to bude ZCELA bez správního poplatku.

Jak je to s formuláři?

Vznikly nové formuláře na žádost o výjimku na nadlimitní zásobníky a zbraně kategorie A. Formuláře pro přihlášení ke zkoušce na zbrojní průkaz zůstávají stejné.

Chci si udělat zbrojní průkaz (ať už jsem nebo nejsem přihlášený ke zkoušce)

Tady to všechno závisí na Covidových opatřeních.  Ale s poklesem PSA by se snad měly zkoušky začít pomalu rozbíhat. Je ale potřeba počítat s tím, že budou nové TESTY (dokument ve formátu PDF vám zašleme). V praktické části zkoušky se nic nemění. Předpoklad obnovení zkoušek odborné způsobilosti je březen 2021.

Chci si pořídit poplašňák, znehodnocenou zbraň nebo moderní předovku

U nově vyrobených zbraní se bude jednat o zbraně kategorie C-I. Sice nebude potřeba zbrojní průkaz, ale musím zbraň do 10 pracovních dnů ohlásit policii (ohlášení bude možné i jen poštou, datovou schránkou atd.). Zbraně se starší ověřovací značkou budou ale stále kategorie D – nějakou dobu se budou asi i v obchodech doprodávat.

Chci si pořídit flobertku

Opět se bude nově jednat o kategorii C-I. Starší zbraně budou sice stále kategorie D, ale bude u nich pořád platit omezení úsťové energie na 7,5 J. Naopak u nových flobertek kategorie C-I už to bude bez omezení úsťové energie.

Chci pořídit flobertku nebo poplašňák upravený z ostré zbraně

Problém, veškeré předělávky tohoto typu budou zůstávat ve stejné kategorii jako původní ostrá zbraň.

Chci si pořídit vzduchovku

Tady se v podstatě zatím nic nemění – do úsťové energie 16 J půjde o kategorii D a tedy od 18 let volně, nad 16 J půjde o kategorii C a tedy na zbrojní průkaz. Paintbally a podobné zbraně jsou nadále zbraně kategorie D.

Chci si pořídit předovku

Všechny „historické“ předovky („repliky“) jsou stále kategorie D a tedy od 18 let volně a bez ohlášení. Nově jsou volně i repliky jehlovek.

Mám doma neprodejnou zbraň a chci se jí zbavit

Znehodnocování se nijak neusnadňuje a nově znehodnocené budou navíc zbraněmi kategorie C-I. Nově je možnost odevzdat zbraň k úřednímu zničení, což bude bezplatné a použitelné to bude alespoň na to, že se člověk zbaví nefunkční zbraně.

Doklady

Tady se nic nemění, zrušení papírových dokladů se zatím nekoná – to je téma až v novém zákoně o zbraních a tedy spíše až za několik let.

HollowPointy

Střelivo se střelou s tzv. řízenou deformací bude nově o něco dostupnější i pro krátké zbraně (a i pro nošení). Pro jejich kupování, držení a nošení bude potřeba výjimka, o kterou se bude žádat na stejném formuláři jako o výjimku pro zbraň kategorie A-I (ale bude zde nutné zaškrtnout, že se výjimka podává též "pro střelivo“).

Tlumiče

Každý tlumič pro palnou zbraň bude kategorie C. Nákup tlumiče je možný jen na zbrojní průkaz. Po nákupu máte standardně povinnost tlumič ve lhůtě 10 dnů zaregistrovat u příslušného útvaru stejně jako jakoukoli jinou zbraň podléhající registraci. K tlumiči Vám bude následně vydán samostatný průkaz zbraně.  Zakázané je skryté nošení zbraně s nasazeným tlumičem. Tlumič bude muset zřejmě projít přes Zkušebnu zbraní, ale tady také zatím není úplně jasné, jak to bude konkrétně zařízené.

Veškeré nové i stávající dokumenty týkající se přípravy na zbrojní průkaz vám pošleme. Napište nám email kontaktuj@shortytactical.cz.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.