Postřehy z praktické přípravy na zbrojní průkaz

Praktická příprava se cvičí z následujících zbraní:

  • pistole nejčastěji CZUB 75
  • malorážka CZ 452 nebo 455
  • broková kozlice

Jedná se o poměrně jednoduché zbraně, jak na částečné rozebírání, tak i manipulaci.

Z hlediska zákona jsou naši klienti žadatelé. Někteří žadatelé mají zkušenosti se zbraní např. ze zážitkové střelby, nebo je kamarádi kdysi vzali na střelnici. Ovšem většina žadatelů nemá žádnou zkušenost, nebo měli zbraň v ruce před dávnými lety.

Sepsali jsme pár poznatků, které se vám budou hodit.


  1. Zbraň podléhá vám a vašim pokynům. Není to svazek dynamitu s hořící zápalnou šnůrou, který držíte 1 metr před sebou a hodláte jej zahodit. Držte zbraň u sebe před hrudníkem.
  2. Ať jste pravák, nebo levák, tak váš pravý, nebo levý ukazovák patří na spoušť až ve chvíli, kdy chcete střílet, nebo se díváte na mířidla a provádíte mířenou ránu jistoty. 
  3. Zbraně, se kterými u nás trénujete, jsou z kovu. Něžné zacházení při doražení zásobníku a natahování závěru je nežádoucí. Něhu si nechte do ložnice!
  4. Začněte trénovat sílu vašich paží. Na natažení závěru u pistole je potřeba základní lidská síla. Jestli brousíte tužky v kanceláři, nebo leštíte klávesnici iMacu, tak zkuste někdy udělat pár kliků, nebo noste těžší nákupy v rukou. Hlášky typu „to nejde natáhnout“ a „to je nějaký těžký“ dospělí lidé nepoužívají. Tohle platí hlavně pro kancelářské krysy.
  5. Náboje mají střely. Kulky mají psi.
  6. Naučte se názvosloví zbraní. Hmm, ta, to, tento, no tenhle nejsou vhodná slova.
  7. Podívejte se tam. Kam? Nábojová komora, zásobníková šachta. Prázdný! Jsi si jistý? Podíval si se tam? Skutečně? Ano podíval. Tak to dělejte pořád! Co vidím, tomu věřím. Nespoléhejte na mechaniku zbraně. Vytahovač nemusí fungovat.
  8. Jestli se vám klepou ruce, začněte trénovat fyzičku. Stačí malý trik. Pro praváky. Natáhněte pravou ruku vpřed a levou rukou tlačte proti pravé ruce. Opakujte minimálně 60krát. Jestli necítíte svaly v levé ruce, děláte to blbě. Cvičte minimálně 10–15 minut denně. No a pro leváky je to přesně obráceně. 
  9. Hlavu držte rovně. Ruce se zvedají do výše vaší hlavy. Krk je také rovně. Pravý úhel ohnutí krku je super do cirkusu, ne na střelnici.
  10. Lyžujete? Tak si na to vzpomeňte. Jet na lyžích a mít propnutá kolena vypadá fakt divně a hlavně to nefunguje. Při postoji musíte trochu pokrčit kolena.
  11. Pravé oko musí sedět k pravé ruce a obráceně. Když to nejde, trénujte pohled na mířidla, kdy máte obě oči otevřené.
  12. Vaše Ego. To je ten stín minimálně dvakrát větší jak vy. Přivažte jej doma k topení řetězem a přijďte bez něj. Jsme vaši parťáci. Střelba a učení střelby vyžaduje pokoru a sebedisciplínu. Ego nám tam překáží. Pomůžeme vám.
  13. Nesrovnávejte se s ostatními. Soustřeďte se na svůj výkon a svoji přípravu. Poučte se z chyb druhých. Poslouchejte vyhodnocení instruktora.
  14. Jestli kašlete na základní přípravu pro získání zbrojní průkazu, tak jak bude vypadat váš trénink po získání zbrojního průkazu? Na autoškolu pro osobní automobil musíte absolvovat 28 hodin jízd. Jeden kurz střelby a jeden kurz na manipulaci se zbraní  opravdu nestačí.
  15. Jste chlapi? Tak vezměte na střelnici i svoje ženy! Jak chcete doma prosazovat svůj koníček, když nejste schopni k tomu přivést ani vaše nejbližší? Klidně se můžou přijet podívat i vaše děti. Pokud jsou starší 10 let. Trénují u nás rodiče a zároveň na vedlejším stavu trénují jejich děti střelbu z malorážky pod naším dohledem.
  16. Jste ženy? Výborně. Přijďte k nám. Pomůžeme vám, postaráme se o vás.
  17. Bezpečnost, bezpečnost, bezpečnost. Když si nejsi jistý, tak to zkontroluj znovu! Máš čas, nejsme ve válce.
  18. Nespěchejte. Jede vám vlak? Nejede, tak to zklidněte.
  19. Trénujte pravidelně. Můžete i doma s airsoftovou pistolí. Naučte se zaujmout střelecký postoj. Sušení je základ.
  20. Něco vás trápí? Nerozumíte něčemu? Tak se zeptejte. Žádná otázka není blbá.
Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.