Prosím vás a jak vy to máte s tím vaším zbrojákem?

Platnost zbrojního průkazu je 10 let, poté si zažádáme o prodloužení, doložíme doklad zdravotní způsobilosti od lékaře a pokud není problém, platnost je prodloužena na dalších 10 let. Držitel skupiny D dokládá potvrzení o zdravotní způsobilosti každých 5 let.

Setkávám se s reakcemi typu: To jako jenom jeden člověk (lékař) rozhoduje o tom, zda vám zbrojní průkaz (ne)prodlouží? Vždyť střílíte ze zbraní a ty jsou nebezpečné!

Není to jenom o lékaři. U žádosti o prodloužení platnosti zbrojního průkazu rozjede Policie ČR kolečko a prolustruje nás od A do Z (například přestupky, výtržnosti, pokuty, …).

A teď se můžu zeptat já: Kdo kontroluje vaši způsobilost řídit auto? A jak často?

Pojďme se na to podívat podrobněji. Pistole či puška jsou zbraně. Auto je také zbraň. Jak se liší použití těchto zbraní?

Získání zbrojního průkazu i řidičského průkazu mají svůj jasně daný postup. Naučíte se testové otázky a pak je praktická část. Zbrojní průkaz získáte na 10 let, řidičák omezenou platnost v podstatě nemá. Tam stačí jen fotka a máte prodlouženo. Pro detailisty – vím, že ve věku 65, 68 a 70 let je potřeba potvrzení lékaře a pak kontrola každé dva roky.

Držitel zbrojního průkazu si většinou vyzkouší více typů zbraní, vyzkouší si držení pistole, pušky. Poté se rozhodne, jakou zbraň si k danému účelu pořídí. U auta to probíhá jak? Mladý řidič je borec a machr a od rodičů dostane auto k 18. narozeninám? Takových případů pár bude, ale pravidlem to asi není. V čem je tedy rozdíl? Auto si lidé pořizují ve stylu „já na to mám“, co je na tom tak těžkého, má to brzdu a plyn, takže je jasný, že to umím řídit. Jen se sousede, podívej, jaké mám krásné a výkonné auto.

Zbrojní průkaz si chodí udělat lidé, kteří mají nějaký způsob vedení a mají ke zbraním určitý vztah. Například taťka chodí střílet, a tak do světa zbraní přivede své děti. Slečna koupí zážitek na střelnici pro svého tatínka a po absolvování zážitkové střelby si oba řeknou: „Ok, to by šlo, chtěli bychom se věnovat klidně i sportovní střelbě“ a poté jdou a zbroják si udělají.

Kdo si udělá řidičák? Téměř všichni, kterým je 18 let. A proč? Protože máme 21. století a v podstatě se očekává, že si ho udělají. Kdo nemá řidičák, není v dnešní době in.

Dostávám se k otázce tréninku. Který čerstvý držitel si nechá do řízení kecat? Který třicetiletý muž si vezme na sedadlo spolujezdce instruktora a nechá si poradit a doporučit, jak se v řízení auta zlepšovat?

U nás na střelnici jsou lidé, kteří se chtějí zlepšovat a mají zájem se zdokonalovat. Často se stává, že se střelec jen tak přijde podívat, jaké máme zbraně, podá ruku, představí se a zeptá se, pokouká, poslechne si naše povídání a zjistí nové informace, ze kterých se i poučí.

Na střelnici jsme téměř celou dobu pod dohledem správce střelnice. Při příchodu na střelnici se každý střelec pokaždé zapisuje do knihy (Provozní deník střelnice) a podpisem potvrzuje, že je seznámen s provozním řádem. Protože je držitel zbrojního průkazu, očekává se, že ví, jak se má se zbraní chovat. Vězte, že střelci se navzájem pozorují a upozorňují se na chyby (v dobrém slova smyslu).

Na silnicích toto nefunguje. Sice se od držitelů řidičských průkazů očekává, že se umí na silnicích chovat, že umí řídit, řešit dopravní situace a reagovat, ale jaká je realita? Pokud není dohled Policie, lidé jezdí jako blázni. A pokud jsou na silnicích hlídky, většina řidičů nadává. Proč? Protože se na silnicích spěchá, řidiči mají údajně svou jízdu pod kontrolou, já jsem borec, umím řídit, tak co nás tady, vy policajti, vůbec kontrolujete?

Chci vám tady hlavně říct jednu důležitou věc. Pokud si jde člověk udělat zbrojní průkaz, sakra dobře si to rozmyslel a ke zbraním přistupuje s respektem. V hlavě to má srovnané a v průběhu jeho střelecké kariéry má ve svém okolí další střelce, se kterými se baví, diskutuje, předává si zkušenosti.

Nechci házet řidiče motorových vozidel do jednoho pytle, ale ze statistik dopravních nehod nadšená nejsem. V roce 2019 Policie České republiky šetřila 107 572 dopravních nehod. Při těchto nehodách bylo 547 osob usmrceno, 2 110 osob zraněno těžce a 23 935 osob zraněno lehce. Celková hmotná škoda odhadnutá policisty na místě dopravní nehody dosáhla 6 838,6 milionů Kč.

Co se týká statistik ohledně střelných zbraní, dostupné moc nejsou. Jediné, co jsem našla, je použití legálně držené střelné zbraně v roce 2016 a to pouze v jednom případě.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.