Rozhovor s novopečenou držitelkou zbrojního průkazu

1. Ahoj Dano, jak ses dostala ke střelbě, co byl první krok, který tě ke střelbě přivedl?

S mojí sestrou a maminkou jsme koupily mému tatínkovi k narozeninám poukaz na zážitkovou střelbu u Shorty Tactical. Já jela na střelnici jako řidič a fotograf. Když jsme dorazili na místo, tak se mě instruktor Vašek Krátký zeptal, jestli bych si nechtěla zastřílet také, a protože mě dost lákalo si střelbu vyzkoušet, tak jsem souhlasila. Skončilo to tak, že jsem si dokoupila stejný poukaz jako tatínek a stříleli jsme oba.

2. Jaké byly tvoje pocity před první střelbou? V průběhu střelby? Po ukončení nebo cestou ze střelnice domů, co se ti honilo hlavou?

Před první střelbou jsem neměla moc dlouho na to, abych o svých pocitech přemýšlela, protože to bylo takové rozhodnutí na poslední chvíli. Ale měla jsem ze střelby respekt a trochu i obavy, protože jsem zbraň v ruce nikdy před tím nedržela, ale zároveň jsem se moc těšila, že si vyzkouším něco nového.

Ještě před tím, než jsme začali střílet, nás instruktoři Shorty Tactical poučili o základní bezpečnosti při manipulaci se zbraněmi a zároveň nás ujistili, že po celou dobu střelby na nás budou dohlížet, aby se nic nestalo. Velice rychle jsem se uklidnila a už jsem se jen těšila, až střelba začne.

V průběhu střelby mě trochu překvapil hluk, který zbraně při výstřelu vydávají, ale s ochrannými sluchátky, která mi byla zapůjčena, nebyl zvuk výstřelu nijak nepříjemný a rychle jsem si na něj zvykla. I když jsem čekala, že zbraň bude těžká, tak jsem stejně byla lehce udivena její hmotností, ale poté co mi instruktor poradil, abych mezi jednotlivými výstřely nechala ruce odpočinout, tak jsem to bez problému zvládla.

Jinak mě střílení moc bavilo, potěšilo mě, když mě instruktor chválil, jak jsem šikovná (i když jsem některými zbraněmi nestřílela až tak moc dobře). Celý zážitek jsem si moc užila, jedinou vadou na kráse bylo to, že to tak rychle skončilo.

Po ukončení střelby jsem byla nadšená z nové zkušenosti, s tatínkem jsme si skoro celou cestu domů (což je necelá hodina autem) nadšeně vyměňovali své dojmy a domluvili jsme se, že to určitě nebylo naposledy, kdy jsme na střelnici byli.

3. Ještě jsi neměla zbrojní průkaz a zúčastnila ses střeleckého závodu, jak jsi závod prožívala?

Poté, co jsem si byla ještě několikrát s instruktory Shorty Tactical zastřílet na střelnici, jsem byla pozvána, abych se zúčastnila střeleckého závodu. Toto pozvání jsem velice ráda přijala a moc jsem se na závod těšila.

Atmosféra na závodu byla velice přátelská. Vzhledem k tomu, že jsem neměla zbrojní průkaz, tak na mě během střelby dohlížel instruktor a vše proběhlo bez problému. Na závod jsem jela s tím, že zjistím, co bude potřeba do příště natrénovat. Myslela jsem si, že budu poslední. A měla jsem velkou radost, když jsem zjistila, že jsem se neumístila na konci výsledkové listiny. Už když jsem odjížděla domů, tak jsem se těšila, až se budu moci zúčastnit dalšího závodu.

4. Co tě vedlo k tomu, že sis udělala zbrojní průkaz?

Po opakovaných návštěvách na střelnici mě střelba bavila čím dál tím víc a chtěla jsem se jí věnovat i nadále. Střílet se mnou stále jezdil i tatínek, kterého to také moc chytlo. Ten mi nakonec navrhl, že si uděláme zbrojní průkaz, abychom si mohli pořídit vlastní zbraně a střílet i bez dozoru instruktora. Chvíli jsem o tom přemýšlela, a nakonec jsem se rozhodla, že si zbrojní průkaz ráda udělám.

5. Jak probíhala tvoje příprava na zbrojní průkaz?

V rámci přípravy na zkoušku odborné způsobilosti jsem se samostatně učila na teoretickou část zkoušky, zkušební testy. Jako přípravu na praktickou část zkoušky jsem absolvovala kurz Příprava na zbrojní průkaz u Shorty Tactical. Z kurzu jsem byla velice dobře připravená.

Po teoretickém úvodu jsme přešli k praxi, v průběhu kurzu jsem si vše vyzkoušela prakticky, instruktor průběžně opravoval moje chyby a se vším mi radil. Poté mě upozornil i na nejčastější chyby, ke kterým v průběhu zkoušky odborné způsobilosti dochází.

V druhé části kurzu jsme vyrazili na střelnici, kde došlo k nácviku ostré střelby přesně tak, jak střelba probíhá u zkoušky. Vzhledem k tomu, že po absolvování tohoto kurzu jsem měla ještě trochu problémy se střelbou z krátké zbraně, tak jsem ještě několikrát přijela na střelnici na trénink s instruktory Shorty Tactical, kteří mi s přípravou velice pomohli a já nakonec úspěšně zkoušku složila a získala zbrojní průkaz.

6. Zbrojní průkaz sis udělala, jakou zbraň sis pořídila?

Poté, co jsem si udělala zbrojní průkaz a vyřídila všechny náležitosti, jsem se nakonec rozhodla pro CZ 75 Shadow 2.

7. Podle čeho sis zbraň vybírala?

Protože mě víc bavila střelba z krátkých zbraní, tak jsem věděla, že to bude právě krátká zbraň, kterou budu pořizovat. Při svých návštěvách na střelnici s instruktory Shorty Tactical jsem měla možnost střílet z více druhů pistolí, proto už jsem měla základní představu, z jakého typu zbraně se mi střílí dobře. Rozhodování také ovlivnilo to, kolik peněz jsem byla ochotna do zbraně investovat. A v neposlední řadě jsem si také jako začínající nezkušený střelec nechala poradit od odborníků.

8. Co tě na střelbě baví?

Na střelbě mě moc baví to, že se u ní krásně odreaguji, přijdu na jiné myšlenky, po psychické stránce si velice odpočinu a na chvíli zapomenu na běžné starosti. Ze střelnice vždy odcházím nabitá spoustou pozitivní energie.

Také mě těší, když vidím, že se postupem času po tréninku ve střelbě zlepšuji. A v neposlední řadě jsem na střelnici poznala některé skvělé lidi, s kterými se na střeleckých postech budu ráda potkávat i nadále.

9. Co dál? Čeho bys chtěla postupně ve střelbě dosahovat?

Ráda bych se postupem času zlepšovala v přesnosti a technice střelby, na tom je u mě zatím "práce jako na kostele". Vedle samostatné střelby na střelnici bych i nadále ráda udržovala kontakty se střeleckou školou Shorty Tactical a občas za nimi přijela na trénink. Výhledově, po dalším tréninku a velkém množství vystřílených nábojů, bych se, pokud mi to moje schopnosti dovolí, ráda zúčastnila i závodu IPSC.

Děkuji za příjemný rozhovor.


Náš kurz Příprava na zbrojní průkaz můžete koupit i jako dárek pro vaše blízké.

Tak hurá do e-shopu a vyberte si váš kurz nebo nevšední zážitek. Těšíme se na vás!

Váš Shorty Tactical team.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.