Střelecká škola a stav nouze?

Děkuji za zavolání, na příští lekci se dostavíte osobně, nebo ji chcete absolvovat on-line? Podobná otázka se možná bude po uvolnění krizového stavu ozývat ve fitness centrech, školách umění či ordinacích fyzioterapeutů častěji, než tomu bylo dosud.

Koronavirová karanténa ukázala "rezervy" některých profesí. Zatímco kadeřník nebo kosmetička si klienty těžko "vezmou do parády" on-line – nanejvýš jim na videích poradí, jak se upravit svépomocí, provozovatelé střelecké školy manželé Krátkých zjistili, že přes monitor mohou začít učit klienty střílet.

Jejich kurzy neprobíhají tak, že by oni sami pálili do terče na střelnici a lidé na druhé straně obrazovky si zkoušeli totéž doma v obýváku. Přes monitor ale ukazují klientům druhy nábojů i zbraní a vysvětlují principy manipulace s nimi.

K online interaktivní metodě přistoupili i manželé Marie a Václav Krátkých, kteří coby bývalí armádní důstojníci provozují Profesionální střeleckou školu Shorty Tactical. V běžném režimu jejich profesionální výcvik střelby i zážitkové kurzy probíhají na střelnici Jelen nedaleko Kolína, nyní však nabídku svých služeb rozšířili o on-line Přípravu na zbrojní průkaz.

"V průběhu videorozhovoru, který trvá dvě hodiny, si řekneme potřebnou teorii a ukážeme zbraně. Pro začátek to takto naprosto vyhovuje a v tuto chvíli, kdy je na střelnici pozastaven provoz, nám ani jiná možnost nezbývá," říká instruktorka Marie Krátká. On-line kurz stojí 480 korun a podnikatelé v možnosti využít tuto metodu vidí především pozitiva. "Oproti klasickému off-line kurzu je tady velká časová výhoda, kdy nemusí instruktoři ani klienti dojíždět přímo na střelnici. První část přípravy na zbrojní průkaz je takto dostatečná," pokračuje s tím, že mezi osobním setkáním na střelnici a on-line kurzem není, co se týče sdělení potřebných informací, žádný rozdíl.

Během on-line kurzu instruktor prostřednictvím webkamery ukazuje různé druhy nábojů, zbraní a základní principy manipulace. Člověk na "druhé straně" tak sice nemá možnost si zbraň přímo osahat, na pokračovací část kurzu, která už probíhá přímo na střelnici, však přijíždí už vybavený základními znalostmi a povědomím o zbraních.

Tento kurz je určen pro lidi, kteří jsou rozhodnuti, že si udělají zbrojní průkaz. "My jim pomůžeme s přípravou na zbrojní průkaz. Lidé, kteří nás kontaktují, se zbraní nebojí" pokračuje Marie Krátká. Kurzy momentálně vede z domu a u počítače se střídá s manželem. "Kolem střelby a zbraní se vytvořila komunita lidí, a právě díky on-line kurzům a sdílení na sociálních sítích s ní můžeme zůstat v kontaktu. Dáváme o sobě vědět, že jsme neusnuli, ačkoliv střelnice byla několik týdnů zavřená." Provoz venkovní střelnice byl obnoven v pondělí 13. dubna, kurzy pro více lidí, jako jsou například teambuildingové akce, ale zatím není možné pořádat. Probíhá zážitková střelba pro jednotlivce, dvojice, a to v souladu s nařízením vlády.

Od online kurzů neplánují manželé Krátkých upustit ani do budoucna. "Je to další varianta, jak začít s přípravou na zbrojní průkaz. Všechny naše další služby je už nutné absolvovat osobně na střelnici. Rádi ale klientům kromě reálného pobytu na střelnici poskytneme i online variantu."

Barbora Pěničková

Redaktorka Hospodářských novin


Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.